Documente necesare ANAF

Timbrul de mediu este inlocuitorul taxei auto 2012 si isi propune sa elimine criteriile discriminatorii ale formulelor anterioare. Acesta se aplica atat vehiculelor inmatriculate in Romania, cat si vehiculelor importate din alte state care vor fi inmatriculate in Romania. Timbrul de mediu se plateste o singura data si doar pentru vehiculele care nu sunt scutite de la plata acestuia. Mai precis, vehiculele pentru care s-a platit taxa de poluare/taxa auto/taxa de primă înmatriculare/taxa de mediu, cu conditia ca aceasta sa nu fi fost recuperata. Pentru a fi sigur ca un autovehicul nu are taxa de poluare recuperata si pentru a finaliza procedura de transcriere a acestuia, vanzatorul trebuie sa-i furnizeze clientului un certificat de la administratia financiara de care apartine acesta.
Pentru a putea plati timbrul de mediu 2013, un cetatean trebuie sa obtina de la ANAF o decizie de plata a timbrului de mediu, care poate fi obtinuta doar cu cartea de indentitate si actele complete ale vehiculului. In cazul in care vehiculul nu are o carte de identitate, posesorul sau trebuie sa obtina una de la RAR.

Acte necesare pentru calculul timbrului de mediu:
In vederea stabilirii timbrului de mediu contribuabilul va completa cererea pusa la dispozitie gratuit la sediul Administratiei Finantelor Publice (respectiv la unitatea fiscala de domiciliu).
Cererea completata va fi insotita de:
– copia actului de identitate;
– copie carte de identitate autovehicul (C.I.V.);
– copie document de inmatriculare strain, din care sa rezulte data primei inmatriculari in strainatate, si traducere in limba romana;
– copie document achizitie (factura, contract de vanzare-cumparare) si traducere in limba romana.

Acte necesare pentru restituirea diferentelor:
– Cerere de restituire tip;
– documentul doveditor al platii taxei pe poluare in copie sau original;
– copia cartii de identitate a vehiculului si a certificatului de inmatriculare, cu prezentarea in original a acestora.